Knooppunt voor kabels: 24 adapters en docks met USB-C en Thunderbolt getest (2024)

USB-C docking stations voor op je bureau

De Aten USB-C Multiport Dock with Power Pass-Through (UH3234) en het Sandberg USB-C All-in-1 Docking Station zijn een soort grensgevallen. De twee zijn 28 cm breed, maar hebben net als de draagbare docks geen eigen stroomvoorziening. Door de geringe dikte steek je ze gemakkelijk in je tas. Beide docks bieden precies dezelfde aansluitingen: drie usb-a-poorten, displayport, hdmi en vga, alsmede een Ethernetpoort en een koptelefoonaansluiting. Bovendien hebben ze ook nog een kaartlezer, een feature die we niet veel terugzien. De UH3234 biedt van beide modellen de hoogste overdrachtssnelheden, maar het dock van Sandberg kan met 87 W relatief veel stroom leveren – als je tenminste een losse adapter aansluit.

Knooppunt voor kabels: 24 adapters en docks met USB-C en Thunderbolt getest (1)
Aten USB-C Multiport Dock with Power Pass-Through

De dock van Sandberg is met 170 euro tevens nipt goedkoper dan die van Aten, die gemiddeld 181 euro kost. Dat is een stuk minder dan de oudere docks van Aten, waaronder ook de USB-C Multiport Dock (UH3230), die maar liefst 350 euro moet opbrengen. Die biedt behalve de meegeleverde adapter weinig meerwaarde boven het goedkopere apparaat: een losse microfoonaansluiting en een usb type-c-poort voor data, in ruil voor de kaartlezer.

Knooppunt voor kabels: 24 adapters en docks met USB-C en Thunderbolt getest (2)
Sandberg USB-C All-in-1 Docking Station

De Club3D CSV-1560 is met een gemiddelde prijs van 174 euro in deze categorie nipt het goedkoopst. Het apparaat heeft een zilvergrijze behuizing die er van een afstandje uitziet alsof hij van aluminium is. Pak je hem vast, dan voel je dat het gewoon gaat om plastic, dat bovendien een beetje goedkoop aanvoelt. Het gewicht is met 171 gram ook het laagst. Qua aansluitingen biedt de adapter weinig bijzonders: drie keer usb type-a en eenmaal type-c, hdmi, displayport en Ethernet, alsmede een enkele koptelefoonaansluiting. De doorvoersnelheden via usb houden helaas niet bepaald over.

Dell D6000: DisplayLink-dock omzeilt beperkingen USB-C

Loop je aan tegen de limieten van usb-c, maar heeft je systeem geen Thunderbolt? Een dock met technologie van het bedrijf DisplayLink, bijvoorbeeld de Dell D6000, kan de beperkingen omzeilen. Middels een speciale SoC en zelfontwikkelde compressietechnologie stuurt die de beelden over usb. Alternate Modes worden niet gebruikt. De twee displayport-aansluitingen stellen je in staat twee 4K-schermen of één 5K-exemplaar aan te sluiten. Ook de rest van de aansluitingsmogelijkheden is ruim. Hoewel die de usb-bandbreedte dus ook nog met de display-aansluitingen moeten delen, zijn de usb-doorvoersnelheden niet opvallend trager dan de concurrentie. Enkel de netwerkpoort blijft nipt achter.

Zonder nadelen is de oplossing van DisplayLink echter ook weer niet. Om te beginnen is een driver noodzakelijk om de beeldaansluitingen aan de praat te krijgen. Mac-gebruikers hadden dit jaar maandenlang last van problemen na een update van MacOS, terwijl de meeste Linux-distributies helemaal buiten de boot vallen. Ook de beeldkwaliteit is niet perfect. Bij stilstaande beelden ziet het beeld er foutloos uit, maar bij beweging zijn af en toe compressieartefacten zichtbaar, vooral rond tekst en scherpe overgangen. Bovendien wordt het beeld minder vloeiend naar mate er meer op het scherm gebeurt. Het bewegen van de muispijl verloopt bijvoorbeeld soepel, maar bij het verschuiven van vensters treden storende framedrops en lag op.

Knooppunt voor kabels: 24 adapters en docks met USB-C en Thunderbolt getest (3)
Dell D6000

Lenovo’s ThinkPad USB-C Dock is geheel in stijl van de bekende laptopserie uitgevoerd, al is het bekende rode ledje in het Thinkpad-logo weggelaten. De statusled is in plaats daarvan verwerkt in een knop bovenop het kastje, die in combinatie met compatibele Lenovo-laptops ook als aan-en-uitknop voor de computer dient. De fabrikant is niet zuinig geweest met aansluitingen: we treffen naast een usb-c-poort liefst vijf usb-a-poorten. Daarnaast plaatst Lenovo een type-c-poort, tweemaal displayport, vga, een koptelefoonaansluiting en Ethernet. Toen we de laatste connector gingen proberen, schrokken we in eerste instantie van de tegenvallende snelheid. Gelukkig biedt de aansluiting wel prima Gigabit-snelheden wanneer je de driver installeert.

Knooppunt voor kabels: 24 adapters en docks met USB-C en Thunderbolt getest (4)
Lenovo Thinkpad USB-C Dock

Met zijn matzwarte plastic behuizing ziet Acer’s dock met de cryptische productnaam ‘NP.DCK11.01D’ er onopvallend uit. De testresultaten zijn interessanter: sluiten we bijvoorbeeld een 4K-scherm aan, dan blijkt dat Acer dat op de native resolutie van 60 beelden per seconde kan voorzien. Keerzijde is wel dat de usb-poorten dan op 2.0-snelheid werken. In tegenstelling tot de adapter van Club3D wordt de snelheid hoger als je geen 4K-scherm hebt aangesloten. De poorten zijn echter alsnog niet zo vlug als op andere docks. Ook de ethernetpoort biedt een wat lage doorvoersnelheid.

Knooppunt voor kabels: 24 adapters en docks met USB-C en Thunderbolt getest (5)
Acer NP.DCK11.01D

Volgende pagina: 6. Thunderbolt 3 docking stations voor op je bureau

Knooppunt voor kabels: 24 adapters en docks met USB-C en Thunderbolt getest (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 6261

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.